Ptasie Mleczko
Kokosowe ptasie mleczko – fit deser
Mamy dla Was coś na słodko. Przepis na kokosowe ptasie mleczko, które może być niezłym doładowaniem („cheatem”) w Waszych codziennych dietach!
Obecnie coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie nabiałów z diety. Powodów takiej decyzji jest wiele, ale najważniejszym z nich jest plaga alergii na białka mleka bądź nietolerancja laktozy. Dzisiejszy przepis to bezmleczna i oczywiście bezglutenowa opcja na szybki i przede wszystkim smaczny deser! Jest to idealna opcja dla osób na dietach bezglutenowych, bezmlecznych, dla alergików lub osób z autoimmunologią czy insulinoopornością.
Składniki:
• puszka mleczka kokosowego
• nasiona chia ok 3 łyżek (opcjonalnie)
• erytrol
• aromat waniliowy/laska wanilii
• żelatyna 3 łyżeczki lub agar
• opcjonalnie polewa: olej kokosowy, kakao (może być plus też gorzka czekolada)
Przepis:
Bardzo prosty. Mleczko kokosowe wlewamy do rondelka i oczywiście podgrzewamy. W między czasie koniecznie dodajemy erytrol i jeżeli ktoś chce, nasiona chia (można pominąć), a także wanilie. W momencie gdy mleko będzie już gorące, dodajemy niezbędną żelatynę, która jest rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku (opcjonalnie agar). Następnie całość mieszamy chwilę i zdejmujemy z ognia. Gotową masę przelewamy następnie do odpowiedniego naczynia (do wyboru keksówka z folią spryskaną olejem, ale optymalnym rozwiązaniem byłoby zastosować naczynie silikonowe) i wkładamy do zamrażalnika. W trakcie można przygotować polewę, zatem: 3 łyżki oleju kokosowego rozpuszczamy z 1 łyżką kakao (do całości można dorzucić 2 kostki gorzkiej czekolady, erytrol, a także łyżkę mleka). Na koniec wyjmujemy mleczko z zamrażalnika, które zalewamy polewą i ponownie mrozimy ok 2h.
Autorką przepisu jest Olga Lewandowska 🙂